החלפת מפרק הירך

דלקת פרקים, שבר, מחלות מטאבוליות, מחלות דלקתיות עלולות לגרום לשחיקת סחוס ולפגוע במפרק הירך, עד כדי כך שפעילויות יומיומיות כגון הליכה, ישיבה על כיסא או לגרוב גרביים ואף במנוחה עשויים להיות כואבים וקשים.
במידה ויש כאבים במפרק הירך הנובע משחיקת סחוס, הטיפול המומלץ הוא טיפול שמרני, אשר כולל משככי כאבים, פיזיותרפיה, תרגילי הליכה לחיזוק מפרק הירך.
במידה ויש החמרה במצב ואין הקלה בכאבים לאחר הטיפולים השמרניים, יש אפשרות לטיפולים שמרניים פולשניים, כגון: הזרקת סטרואידים למפרק, הזרקת חומר נגד דלקתי מקומי למפרק הירך.

לאורך כל התהליך המטופל צריך להיות מלווה בהמלצות של אורטופד מומחה להחלפות מפרקים, פיזיותרפיסט ורופא משפחה. במקרה של החמרה בכאבים וכישלון של הטיפולים השמרניים, קיימת אופציה של טיפול ניתוחי מאד מוצלח בעולם הכירורגי, ניתוח החלפת מפרק ירך

ניתוח החלפת מפרק הירך מבוצע כבר עשרות שנים.

מדובר באחד הניתוחים המוצלחים והמתקדמים ביותר בעולם הרפואה לשיפור איכות חיי המטופלים. אחוזי ההצלחה בניתוח זה הינם גבוהים ביותר, וניתוח זה נחשב לניתוח בטוח, בעל שביעות רצון גבוהה מצד המטופלים, אשר מקל על הכאבים, מגדיל את התנועה ומאפשר למטופל לחזור לפעילות יומיומית רגילה בזמן מהיר.

ד”ר פורמן מבצע ניתוחי אלו באמצעות הטכנולוגיות והטכניקות המתקדמות ביותר, הוא מבצע ניתוחים אלו באמצעות המכשור המתקדם בעולם האורטופדי, ובאמצעות תותבות שמאפשרות השתלה ושמירה על הרקמות הרכות מסביב למפרק, כדי למנוע נזק לשרירים ולאפשר למטופל החלמה מהירה וקלה מהניתוח.

מפרק הירך הוא אחד מהמפרקים הגדולים של הגוף. מפרק הירך נושא משקל רב ומורכב משני חלקים עיקריים: האצטבולום וכדורית עצם הירך, אשר עטופים בסחוס, רקמה חלקה המכווצת את קצוות העצמות ומאפשרת להם לנוע בקלות וללא כאבים וחיכוכים במהלך תנועת הירך.

מפרק הירך עטוף על ידי קופסית, רצועות ושרירים, אשר מייצבים את המפרק ומסייעים לפעילותו. כאשר הסחוס נשחק, נוצר חיכוך בין העצמות, אשר גורם לשחיקה של המפרק, הגבלה בתנועה וכאבים חזקים.

אוסטאוארטריטיס – מחלת מפרקים ניוונית. מחלה זו נפוצה בגילאים מבוגרים יותר, וקורית בד”כ אצל אנשים בני 50 ומעלה. המחלה מתאפיינת בעיקר בשחיקת הסחוס המרפד את עצמות המפרק. כאשר הסחוס נשחק, מתחככות העצמות זו בזו, דבר הגורם לכאב רב.

דלקת פרקים שכוללת מחלות דלקתיות של הרקמות הרכות ושל הסחוס שגורמות לשחיקה וכאבים במפרק הירך.

הגבלת אספקת דם לראש הירך נגרם כתוצאה מהפסקה טראומטית של הספקת הדם לראש הירך, שבר חלקי של צוואר הירך, ובעיקר בשל שימוש יתר באלכוהול וסטרואידים מחלה מולדת של מפרק הירך.

על מנת להחליט כיצד יש לטפל במחלה, ד”ר פורמן יבצע הערכה ואבחנה ע”י מספר גורמים:

היסטוריה רפואית ד”ר פורמן יאסוף מידע על הבריאות הכללית של המטופל, ישאל שאלות לגבי היקף הכאבים וכיצד הכאב משפיע על יכולת המטופל לבצע פעילויות יומיומיות

בדיקה גופנית בבדיקה זו ד”ר פורמן יבדוק את אופן הניידות של המטופל, כוח וטווחי תנועות של המפרק.

צילומי רנטגן צילומים אלה יסייעו לקבוע את מידת הנזק או העיוות במפרק הירך.

בדיקות נוספות במקרים מסוימים, בדיקות נוספות כגון MRIצילום גב וצילום ברך, יסייעו באבחנה ובהמשך הטיפול.

הטיפול במחלה יכול להיות שמרני בשלבים מוקדמים וכאשר הכאבים קלים יחסית, וטיפול ניתוחי במקרים קשים ובשלבים מתקדמים יותר של המחלה. כאשר מתחילים הכאבים, מומלץ בד”כ על טיפול שמרני משך 6 חודשים

  • טיפולים שמרניים
  • תרופות אנטי דלקתיות אשר השימוש בהם יעשה למשך מספר ימים
  • תרופות נוגדות כאב
  • עזרי הליכה, כגון שימוש במקל הליכה
  • פיזיותרפיה
  • ירידה במשקל
  • רפואה אלטרנטיבית
  • תוספי מזון
    ניתוח החלפת מפרק הירך, מטרת הניתוח היא הפחתת הכאבים, שיפור טווח התנועה ושיפור איכות חיי המטופל.

ככלל, המלצות לניתוח מבוססות על כאב והחולה ומוגבלותו, ולא על גילו או משקלו. יחד עם זאת, הגיל הממוצע שמרבית החולים עוברים ניתוח נע בין 50 ל- 80.

ניתוח החלפת מפרק ירך יומלץ למטופל כאשר:

  • המטופל סובל מכאב במפרק הירך המגביל את פעילותו היומיומית.
  • ירידה באיכות החיים, אשר כוללת הגבלה בטווחי מרחק הליכה, הגבלה בעליה או ירידה במדרגות, הגבלה במעבר מישיבה לעמידה (למשל: ביציאה מהרכב)
  • הגבלה בגריבת גרביים או נעילת נעליים בשל הגבלה בתנועה במפרק הירך.
  • כאבים במפרק הירך גם בזמן מנוחה.
  • טיפולים שמרניים לא הקלו על כאבי המטופל לאחר ניסיון של 6-3 חודשים.

ככל ניתוח, יש לבצע טרום ניתוח (כחודש לפני תאריך הניתוח), אשר כולל בדיקה עם רופא מרדים, ובדיקות נוספות: אק”ג, צילום חזה, בדיקת שתן, משטח אף וכיו”ב

תרופות- בטרום הניתוח עוברים על התרופות שהמטופל נוטל, ומחליטים כיצד על המטופל לנהוג לפני ואחרי הניתוח.

הפסקת עישון. מומלץ להפסיק לעשן לפחות כשבועיים לפני הניתוח.

הכנת הבית וסיוע. למרות שמיד לאחר הניתוח, המטופל יכול להתנייד, מומלץ ללכת משך מספר שבועות עם עזרי הליכה, כגון: קביים או הליכון. כמו כן, רצוי לדאוג לקבלת סיוע בעבודת הבית במשך כמה שבועות לאחר הניתוח (בישול, קניות, רחצה, כביסה וכיו”ב). כדאי גם להכין את הבית לתקופת ההתאוששות שלאחר הניתוח. מומלץ להסיר מכשולים בבית, כגון: שטיחים, חפצים שונים שעלולים להוות מכשול להליכה.

במהלך ניתוח החלפת מפרק הירך,  המנתח מחליף את המפרק שנשחק ומכין את השטח להכנסת משתל מלאכותי (תותב). התותב עשוי ממתכת מיוחדת, עמידה בגוף, שאינה אמורה לגרום לאלרגיות ומחזיקה לשנים רבות. המנתח משתיל את התותב בפנים העצם, כאשר בחלקו החיצוני של השתל ישנן נקבוביות אשר ניצמדות לעצם, מעודדות את העצם לצמוח לתוך השתל ולהפוך לחלק בלתי נפרד ממנה.

לפני כל ניתוח, ד”ר פורמן מתכנן את הניתוח בעזרת צילומים של המפרק באמצעות תוכנה מיוחדת לתכנוני ניתוחים החלפות מפרקים. במקרים מיוחדים, התכנון נעשה באמצעות תוכנה מיוחדת בתלת מימד. ישנה חשיבות גדולה לעשות תכנון ניתוח קפדני כדי לשחזר את האנטומיה והתפקוד הפיזיולוגי של המטופל לפני השחיקה וזאת על מנת שהמטופל יוכל לחזור לתפקד בצורה טבעית.

ד”ר פורמן כבעל ניסיון בינלאומי בהחלפות מפרקים, עושה שימוש בשתלים של החברות המובילות בעולם, ובוחר באופן אישי בהתאם למטופל את התותב שמתאים עבורו.

ישנן מספר גישות ניתוחיות לניתוח החלפת מפרק ירך. ד”ר פורמן מומחה בניתוחים בגישה הצדדית , בגישה הקדמית ובגישה האחורית. ד”ר פורמן מאמין כי במקרים מסוימים הבחירה של הגישה הניתוחית נעשית על רקע האנטומיה של המטופל. דהיינו, יש להתאים את הגישה הניתוחית למטופל ולא את המטופל לגישה הניתוח יתכך למשל: הגישה הקדמית מומלצת בכל גיל, כאשר יש כאבים במפשעה על רקע שחיקה במפרק הירך.
גישה זו מבוססת על פיצול שרירים מבלי לנתקם ולכן השיקום לאחר הניתוח יהיה יותר מהיר. בזכות הגישה הקדמית, יש אפשרות לבצע צילום בזמן הניתוח ולשחזר את האנטומיה לפי תכנון מדויק בזמן הניתוח, כדי שלא יהיו סיבוכים של פריקות מפרק הירך או אורך רגליים לא שווה.
יחד עם זאת, במקרים מסוימים, כאשר למטופל יש כאבים במפשעה ובצד הירך אשר נובעים מקרעים בשרירים הצדדיים, הגישה הקדמית לא מאפשרת את התיקון של השרירים ולכן ד”ר פורמן ימליץ במקרים כאלו על הגישה צדדית. כמו כן, הגישה הצדדית או הגישה האחורית מומלצות לניתוחי רביזיות (ניתוחים חוזרים)

שיעור הסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך נמוך יחסית ובאמצעות זיהוי מוקדם ניתן לטפל בהם בהקדם. היענות להנחיותיו של ד”ר פורמן תסייע להפחית סיבוכים

זיהומים – זיהום עלול להתרחש באופן שטחי בפצע או סביב התותב.  שיעור המנותחים אשר נדבקים בזיהומים עומד על כ- 1%. זיהומים בד”כ מטופלים על ידי אנטיביוטיקה. במידה ולאחר הניתוח יש עליה בחום הגוף או מופיע אודם בפצע, יש לפנות מייד לד”ר פורמן.  כמו כן, חיידקים ממקורות שונים בגוף עלולים לגרום לזיהום במפרק המלאכותי ולכן, כדי להפחית את הסיכון לזיהום, יש לקבל תמיד, טיפול אנטיביוטי במקרים הבאים: לפני כל טיפול שיניים (כולל ניקוי אצל השיננית), דלקת בדרכי השתן, זיהומים בעור, לפני כל ניתוח/טיפול חודרני.

קרישיות יתר של הדם – קרישי דם בורידי הרגליים או באגן הם אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של ניתוח החלפת מפרק הירך. שימוש במדללי דם במשך כארבעה שבועות יעילים מאד במניעת קרישים אלו וכן ביצוע תרגילים להנעת כפות הרגליים.

(פריקה. במקרים מסוימים, לאחר חבלה, לאחר נפילה, לאחר קרעים בשרירים, השתל עלול לפרוק. במקרים כאלו לעיתים יהיה צורך בניתוח חוזר רביזיה)

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

לתיאום פגישת ייעוץ

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​